Siroz Tedavisi
Ağızda Ağrı

Sıradaki içerik:

Ağızda Ağrı

e
sv

Siroz Tedavisi

72 okunma — 16 Aralık 2017 16:09

Siroz Tedavisi

SİROZ NEDİR?

Karaciğer vücudumuzun en önemli organlarından birisidir. Kan şekeri düzenlenmesinden tutun da proteinlerin birbirine dönüşmesi kadar birçok görevi vardır. Hücreleri birbirleriyle sıra halinde düzenli bir biçimde dizilmiştir. Başta alkol ve sigara gibi zararlı içecekler olmak üzere hepatit türü hastalıklar sonucunda karaciğer hücreleri zarara uğrar. Hücrelerin bozulmasıyla birlikte karaciğer küçülür ve görevini yerine getiremeyecek kadar güçsüzleşir. Bu nedenle vücudun en önemli organı dediğimiz karaciğerin görevini yitirmesi hayati tehlikeye yol açan bir sorundur. Bu sebeple ise iyileşmesi zor olan siroz hastalığı meydana gelir. Sirozlu karaciğer normal karaciğere göre daha küçüktür ve pürüzlü bir yapıya sahiptir. Yok, olan karaciğer hücrelerinin yerine yenileri gelir ancak bu dağınık ve aşırı miktarda olmaktadır. Bu yüzden bağ dokusu karaciğere düzensiz ve dağınık bir biçimde yerleşmiştir.

SİROZ HASTALIĞININ SEBEPLERİ

Siroz diğer ülkelerde ölüm nedenleri arasında ilk 10′ larda yer alır. Nedeni büyük ölçüde alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkların kullanımıdır. Bu zararlı alışkanlıklardan oluşan sirozun ne yazık ki tedavisi yoktur. Bu yüzden mutlaka alkol ve sigarayı bırakmak gerekir. Günde 60 gr’ dan fazla alkol alan bir erkek karaciğer sirozuna yakalanabilir. Kadında ise bu miktar 20 gr’ ı geçmemelidir. Bir diğer hepatit nedeni ise virüslerin yol açtığı hepatit B, C ve D hastalıklarıdır. Bu virüsler karaciğerde iltihaplanmaya yol açabilir. Özellikle hepatit B virüsü çok kronikleşen bir virüs türüdür ve karaciğerde bu iltihaplanma kalıcı olabilir. Özellikle geri kalmış ülkelerde bu yüzden siroza yakalanma durumu çok fazla görülür. Karaciğerde demirin birikmesi, safra kesesi rahatsızlıkları ve kronikleşmiş kalp yetmezliği sirozun diğer nedenleri arasında yer alır. Uzun süreli ağrı kesici ilaçların doktor muayenesi dışında ve kontrolsüz kullanımı siroz oluşumunda etkendir.

SİROZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Siroz hastalığını ilk evre ve son evre olmak üzere ikiye ayırırsak; hastalık ilk olarak ortaya çıktığında yorgunluk, çabuk yorulma, iştahsızlık, sarılık, kaşıntı, bulantı, aşırı gaz birikimi, özellikle karın da ve bacaklarda şişlik, kabızlık ve erkeklerde göğüs büyümesi görülebilir. Bunlar tabi ki sadece siroz hastalığında ortaya çıkan belirtiler değildir. Başka hastalıklarda da bu belirtiler görülebilir. Hastalığın daha ileri evrelerinde ise belirtiler daha şiddetli ve tanı koydurucudur. Ek belirti olarak gözle görülebilir kilo kaybı, yemek yememe isteği, bacaklarda güçsüzlük ve dokularda su kaybı görülebilir. Bu nedenle yemek borusundaki damarlar patlayarak iç kanama görülebilir.

Sağlıklı bir karaciğer normalde zehirli maddeleri süzer ancak siroza yakalanan bir karaciğer bu görevi yapamaz ve bu zehirli maddeler hücreleri tahrip eder. Beyin hücrelerinin hasarı ve kaybı sonucu kişi aptallaşır ve odaklanma da sorun çeker. Ayrıca bu hastalık sonucu cinsel ilişkide istek azalır ve hastalık daha da ilerledikçe iktidarsızlık gelişir. Aç karnına kusmaya başlar ve geceleri idrar yapma sıklığı fazlalaşır. Hastanın görünümünde gözle görülür değişiklik olmuştur. Yanakları kızarmıştır. Hormonal dengesizlik sonucu vücutta kıllar dökülmeye başlar, damarlar genişler ve bu olay vücutta görülür bir hal alır.

SİROZ TEDAVİSİ

Siroz tedavisinin çeşitli yöntemleri olsa da biz şimdi sizlerle en bilindik olan yöntemleri paylaşacağız.

-İlk başta kesinlikle zararlı alışkanlıkları bırakmak gerekir.
-Vücuttaki kayıplar için vitamin takviyesi alınabilir.
-Bu hastaların tansiyonu genellikle normalinden biraz yüksek olur ve bunu kontrol etmek için tansiyon ilaçları önerilir.
-İdrar sökücü ilaçlarda karında biriken su miktarını azaltır.
-Doktorunuzun önermediği ilaçları kullanmayın.
-Aşırı yağlı yemekler yenmemeli.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli
"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "https://sosyalicerik.net/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { Swal.fire("Başarılı","Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.","success"); } }); } });
Bültene Kaydol Anında Haberdar Ol !