Grip nedir nasıl geçer - Sosyal İçerik Platformu
İshal Neden Olur

Sıradaki içerik:

İshal Neden Olur

e
sv

Grip nedir nasıl geçer

95 okunma — 14 Ağustos 2019 09:41

Grip nedir, nasıl geçer ve tedavi edilir, korunma yolları ve doğal tedavileri nelerdir?

Grip nedir nasıl geçer;Grip, genelde soğukkışaylarındaveya havalarda görülebilen birbirleriyle çok karıştırılan iki hastalıktan biridir. Bir diğeri ise soğuk algınlığı yani nezledir. Birbirleriyle karıştırılmasının temel nedeni, benzer semptomlar sergileyebilmeleridir fakat taşıdıkları farklar sayesinde bu iki hastalığı ayırt edebiliriz.

Tıbbi açıdan bakacak olursak nezleye sebebiyet veren virüslerin, gribe yol açan virüslerden daha dayanıksız olduğunu söyleyebiliriz. Diğer bir deyişle gribe yol açan virüsler daha güçlüdür ve hasta kişigribi daha ağır bir süreçle geçirir. Her ne kadar kış aylarında ortaya çıksa da özelliklemevsim geçişlerine de dikkat edilmesi gerekir. Hastalığa yakalanma ihtimalimiz vücut direnci ile ters orantılıdır yanivücut direncimiz düşük olduğu zamanlarda hastalığa yakalanma ihtimalimiz oldukça yükselir. Yazımızda da belirttiğimiz zaman dilimlerinde vücut direncimizi arttırmaya yönelik çalışmalar yapmalıyız.

Grip ile nezleye sebep olan mikroplar farklıdır ve iki hastalık birbirlerinden farklılıklar barındırırlar. Gribe neden olan mikrop türüne bağışıklığımız daha kuvvetli olduğundan dolayı gribe 1 kez yakalanıp atlatırsak gribe karşıbağışıklık kazanırızve tekrar etme ihtimali oldukça düşüktür. Grip geçirirken ateşimiz nezleye göre daha yüksektir ve bu değer38 derecenin üstündeolur. Birbirlerinden farkları olan bu hastalıkların tedavi yöntemleri de farklılık gösterir.

Genelde öksürük, hapşırık,hasta olan kişilerle temas veya kapılı ortamda bulunulması gibi yollarla yayılanbulaşıcıbir hastalıktır. Çoğunlukla1 hafta kadar sürebilirfakat ciddi olabilecek durumlarında göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Grip, virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için ilk olarak akla gelen korunma yöntemi gribe yakalanmadan öncegrip aşısıolmaktır. Bunun yanı sıra doğal yöntemlerle devücut direncimizi arttırmakgribe yakalanma ihtimalimizi düşürür. Çocuklar,yaşlılarda ve risk grubunda bulunan vücut direnci düşük kişilerde ciddi seviyelere ulaşabileceğinden hasta olmadan önce grip aşısı yaptırmalarışiddetletavsiye edilir.

Gribin Belirtileri Nelerdir

  • 38°C üzeri Yüksek Ateş,
  • Bitkinlik, yorgunluk ve halsizlik
  • Şiddetli baş ve genel ağrılar(Eklem, uzuv vb.)
  • Öksürük
  • Hapşırık
  • Soğuk terleme ve titremeler
  • Burun tıkanıklığı

Grip ve Nezle Arasındaki Farklar

  • İlk olarak verebileceğimiz madde gripyüksek ateşlegeçirilirken, nezlede yüksek ateş(38°C üstü) nadir görülür.
  • Gribe yakalanan kişilerde sıklıklavücut ve baş ağrısıgörülebilirken, nezle hastası olan kişilerde pek görülmemektedir.
  • Grip olan hastalarda sıkçaöksürükgörülür.
  • Bitkinlik, yorgunluk ve halsizlik gripte olan hastalarda dahaağır ve uzun sürelibulunur.
  • Gribin ileri boyutları nezleye göre dahaciddi seviyelereulaşabilir.
  • Grip aşısıçoğunlukla hastalığa yakalanmanın önün geçer nezlede ise aşı yaptırmak aşısı bulunmadığından dolayı mümkün değildir.
  • Vücut, baş, kas, eklem ve uzuv ağrılarıgripte sıklıkla görülürken, nezlede daha az görülür.

Grip Nasıl Geçer ve Nasıl Tedavi Edilir ?

Grip için ilk olarak önerilen tedavi şekliistirahatvebolca sıvı tüketimidir. Bazı durumlarda da hastalıktan dolayı meydana çıkan sonuçlar için doktor tarafından tavsiye edilen ilaç tüketilebilir. Kullanılan bu ilaçlar gribin seviyesinin ciddi boyutlara gelmesinin önüne geçmektedir. Meydana çıkan ağrılar için doktor tavsiyesiağrı kesicilerkullanılabilir. Bu ilaçlar gribin belirtilerinde de bahsettiğimiz durumların seviyelerini azaltır. Bolca sıvı ve sıvı gıda tüketmek ve beraberinde düzenli olarak istirahat edilmesi gerekmektedir.

Gribin Tedavisine Yardımcı Olan Doğal Yöntemler

  • Bilindiği gibisarımsakdoğal bir antibiyotiktir ve gribin doğal tedavisinde önemli rol oynar. Çorbalara, yemeklere veya sarımsağı dövüp, sıcak suya koyup çay şeklinde tüketebilirsiniz.
  • Nanevelimonçayının da gribe karşı etkili olduğunu söyleyebiliriz. Hazır pakette olanlardan ziyada kendi ev yapımımı çayımız daha etkili olmaktadır.
  • Zencefilçayı da vücut, baş ağrıları için ve terleyip mikropları vücudumuzdan atmamız için önemli bir doğal tedavi aracıdır.
  • Ihlamur,adaçayıvb. bitkisel çaylar da vücut direncimizin artmasında yardımcı olur ve boğazımızın yumuşamasını yani boğaz ağrılarını hafifletmede yardımcı olur.
  • İçinde C vitamini bulunan çay ve türevi içecekler vücut direncimiz arttıracağından gribin tedavisinde yararlı olur.(Kuşburnuçayı,portakalvegreyfurtsuyu gibi)
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli
"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "https://sosyalicerik.net/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { Swal.fire("Başarılı","Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.","success"); } }); } });
Bültene Kaydol Anında Haberdar Ol !